Wet DBA zorgt tot 2020 niet voor boetes
De impopulaire Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA), die voor zoveel twijfel heeft gezaaid over wie zich zelfstandig ondernemer mag noemen en wie niet, gaat nog eens anderhalf jaar in de ijskast. Als u goedwillend ondernemer bent, hoeft u tot 2020 geen boetes te vrezen, ook als bij controle van de fiscus achteraf blijkt dat onverhoopt niet alles 100% in orde was. De DBA wet voor ZZP’ers wordt namelijk tot 2020 niet gehandhaafd met boetes áchteraf. Wél komt er meer onderzoek naar schijnzelfstandigheid en worden vanaf juli dit jaar kwaadwillende ondernemers bestraft.
Een waarschuwing vooraf
Goedwillende bedrijven en ZZP’ers krijgen bij overtreding van de wet tot 2020 eerst een waarschuwing. Daarna kan er een boete of naheffing volgen. Dit hebben minister Koolmees van Sociale Zaken en staatssecretaris Snel van Financiën kort geleden bekend gemaakt. Business en Balance denkt en kijkt met u mee. Wij zullen u attenderen op situaties waarbij deze schijnzelfstandigheid aan de orde kan zijn, om de risico’s (op termijn) voor u te beperken.
De opdrachtgeversverklaring
Het blijkt moeilijk voor de overheid om goed beleid te vormen op dit gebied. Dat bleek met de introductie van de modelovereenkomst en de wet DBA van Rutte II. Die zorgde voor veel verwarring en discussie. Het kabinet broedt nu op een alternatief, dat in 2020 concreet moet zijn: de opdrachtgeversverklaring. Over deze opdrachtgeversverklaring is nog te weinig bekend om u op dit moment nader te informeren, maar wij stellen u uiteraard tijdig op de hoogte van belangrijke en nieuwe wetgeving die voor u relevant kan zijn. Wat wij wel al kunnen vermelden is dat er sprake zal zijn van een minimum uurloon dat van toepassing moet zijn om van zelfstandigheid te kunnen spreken. Wij adviseren u, ook los van deze aankomende verandering van wetgeving, te allen tijde te zorgen voor een rendabel uurtarief waarvan u niet alleen goed kunt leven, maar ook zeer zeker uw arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioen en toekomstplannen kunt bekostigen.
Handhaving en boetes wet DBA tot 1-1-2020
Hieronder treft u puntsgewijs de huidige situatie en invulling aan ten aanzien van de wet DBA.
- ZZP’ers en hun opdrachtgevers betalen tot 1-1-2020 geen boetes of naheffingen. Dit geldt dus zelfs als de Belastingdienst achteraf constateert dat er eigenlijk geen sprake was van een opdracht voor een ZZP’er, maar van een dienstverband;
- ZZP’ers en hun opdrachtgevers betalen tot 1-1-2020 wél een boete of naheffing als zij na controle door de Belastingdienst én na een waarschuwing de schijnzelfstandigheid voortzetten. De overheid gaat extra onderzoek doen naar bedrijven waarbij er een groot vermoeden van kwaadwillendheid is. Denk aan bedrijven die veel ZZP’ers inhuren tegen zeer lage uurtarieven;
- De Belastingdienst handhaafde in gevallen van kwaadwillendheid tot 1 juli 2018 alleen in de ernstigste gevallen, maar vanaf 1 juli 2018 gebeurt dit in alle gevallen van kwaadwillendheid.
Meer informatie over hoe de Belastingdienst nu invulling geeft aan het toezicht op arbeidsrelaties, leest u in het toezichtsplan dat daarover is opgesteld.
Drastische aanpassingen in 2020
Koolmees en Snel erkenden in hun Kamerbrief dat de echte grote klap in dit taaie ZZP-dossier in 2020 moet komen, in de vorm van aanpassingen van het arbeidsrecht, het fiscale recht en het sociale zekerheidsrecht, met implicaties voor de uitvoering en handhaving door onder andere de Belastingdienst en het UWV. Rutte III wil bovendien voor 2019 een herziening van het begrip gezagsverhouding, om voor eens en altijd scherp te kunnen krijgen wie als werknemer moet worden aangemerkt, en wie als zelfstandig ondernemer. Wij kijken ernaar uit, zodat wij u van adequaat advies kunnen voorzien.
Vragen?
Heeft u vragen of twijfels over dit onderwerp? Dan kunt u voor een beoordeling van uw situatie, advies én oplossingen bij ons terecht. Stuur uw vraag naar info@businessbalance.nl of bel met 088 – 505 55 00.
Bronnen: Belastingdienst.nl, De Telegraaf
Geef een reactie