Agrarisch natuurbeheer is bedoeld om de landbouwsector te verduurzamen en de flora en fauna in landbouwgebieden, waaronder weide- en akkervogels, te behouden en te herstellen. Het afgelopen jaar is een nieuw stelsel voor agrarisch natuurbeheer van start gegaan, het Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer (ANLb). Het doel hiervan is bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit en het behalen van internationale doelen. Hier hebben al vele agrariërs hun voordeel mee gedaan. Als u wilt investeren in natuurbeheer en gebruik wilt maken van deze aantrekkelijke tegemoetkoming, kunt u in collectief verband subsidie aanvragen.

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken stelt momenteel jaarlijks 20 miljoen euro extra beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer. Het geld is bedoeld voor versterking van de biodiversiteit en het behoud van weide- en akkervogels in landbouwgebieden.

 

Dienstverlening collectieven

Gecertificeerde collectieven bestaande uit landbouwers en andere gebruikers van landbouwgrond kunnen deze subsidie aanvragen. Collectieven die een subsidieverlening hebben ontvangen komen in aanmerking voor uitbetaling van de subsidie.  Deze collectieven zijn verantwoordelijk voor het realiseren van een leefgebied voor kwetsbare soorten en/of het ondersteunen van watermaatregelen. Zij zorgen voor een gebiedsgerichte samenwerking met elkaar, met overheden en met andere gebiedspartners (bijvoorbeeld natuurbeheerders). De samenwerking is gericht op de samenhang in het beheer van (agrarische) natuur, landschap en water, voor recreatie en cultuurhistorie. Daarnaast begeleiden de collectieven agrariërs bij het inpassen van het gebiedsbeheer in hun bedrijfsvoering. Dit biedt zowel economisch als ecologisch een duurzaam perspectief. Agrarische productie gaat hierbij mooi hand in hand met het behoud van natuurlijke waarden.

Werkwijze

Het collectief dient tijdens de openstellingsperiode een aanvraag tot subsidieverlening (de gebiedsaanvraag) in bij de provincie. Om in aanmerking te komen dient u elk beheerjaar een plan in te dienen via de Stichting Collectief Agrarisch Natuurbeheer  (SCAN). Uw collectief helpt u hierbij. Na toewijzing van de gebiedsaanvraag, dient het collectief jaarlijks een betalingsaanvraag in voor alle opgegeven percelen in het jaarlijks beheer waarvoor hij een betaling wil ontvangen. Met de betalingsaanvraag wordt de ligging en de omvang van het perceel vastgelegd, evenals het grondgebruik.

Gezien de aantrekkelijkheid van de subsidie met betrekking tot continuïteit en een onbezorgde toekomst in de vorm van een financiële ondersteuning voor een geruime periode, wilden wij u graag informeren over de mogelijkheden, zodat deze niet ongemerkt aan u voorbij gaat.

Wilt u meer weten of voor deze subsidie in aanmerking komen? Neem dan contact op met het collectief in uw eigen regio . Meer informatie over het collectief in uw regio treft u aan via deze link.

Hieronder treft u de openstellingsperiodes in 2017 per provincie aan.

Openstellingsperiode ANLb 2017 per provincie

  • Friesland: 1 september t/m 30 september
  • Drenthe: 1 juli t/m 31 juli Overijssel: 1 juli t/m 31 juli
  • Gelderland: 1 juli t/m 31 juli
  • Utrecht: 1 juni t/m 31 augustus
  • Flevoland: 7 juli t/m 7 augustus
  • Noord-Holland: bekendmaking verwacht op 12 september
  • Zuid-Holland: 1 september t/m 30 september
  • Zeeland: 24 juni t/m 21 juli
  • Brabant: 1 augustus t/m 31 augustus
  • Limburg: geen openstelling

Door: Bianca Coenen – Agrarisch CoPartner

 

Bronnen: AgriBusiness, Ministerie van Economische Zaken, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)