WBSO is de afkorting van Wet Bevordering Speur en Ontwikkelingswerk, een andere gangbare benaming is Speur en Ontwikkelingswerk (S&O, vergelijkbaar met R&D, Research en Development). WBSO is een loonkostensubsidie, die te ontvangen is in de vorm van een vermindering op de inhouding van de loonheffing voor u en uw medewerkers die R&D-werk verrichten.
Om voor deze subsidie in aanmerking te komen, dient er sprake te zijn van werkzaamheden die een innovatief karakter hebben, zoals het ontwikkelen van software, producten, processen, technisch wetenschappelijk onderzoek en veredeling. Ook u als agrariër kunt hiermee te maken krijgen. Ga kritisch na of u werkzaamheden verricht die in aanmerking kunnen komen voor deze subsidie!
Komt ú in aanmerking voor WBSO subsidie?
De WBSO regeling is bedoeld voor iedere ondernemer in Nederland die R&D verricht. U komt in aanmerking als uw project voldoet aan alle eisen. Het project hoeft echter niet succesvol te zijn. Van essentieel belang is dat de ontwikkeling op de juiste wijze, technisch en binnen een wettelijk kader, wordt omschreven. Dit is specialistenwerk, zo leert de praktijk.
Twee mogelijke projectvormen voor een WBSO aanvraag
Graag lichten wij hieronder toe welke mogelijke projectvormen een WBSO aanvraag kan hebben, zodat u kunt inschatten of u in aanmerking kunt komen voor de subsidie:
1. WBSO Ontwikkelingsproject
Deze WBSO werkzaamheden leiden tot een nieuw product, een verbeterd of nieuw productieproces of nieuwe programmatuur. Het mag ook gaan om een combinatie van techniek en software. Als echter bijvoorbeeld uw softwareleverancier of opdrachtgever dit proces heeft gestuurd en doorlopen, komt slechts deze in aanmerking voor de subsidie. Indien u daarentegen zelf uw eigen proces heeft gecreëerd en daarbij op uw aanvraag software, machines op maat of een nieuw product heeft ontwikkeld, dan is het voor u hoogst waarschijnlijk een subsidiabel traject.
2. WBSO Technisch wetenschappelijk onderzoeksproject
Bij WBSO voor Technisch wetenschappelijk onderzoek ligt de nadruk op een onderzoeksvraag op het terrein van de techniek zoals bijvoorbeeld product- en productietechnologie, informatie- en communicatietechnologie, fysica, chemie of biotechnologie.
Wilt u meer informatie over deze subsidie en/of de relevantie en haalbaarheid ervan voor u? Neem dan vrijblijvend contact op.
Onze ervaren subsidie experts kunnen uw werkzaamheden in het kader van de aanvraag beoordelen, zorgen voor de juiste inhoudelijke omschrijving en begeleiden de aanvraag van de subsidie voor u van a tot z.
Door: Bianca Coenen – Agrarisch CoPartner
Bronnen: AgriBusiness, Subsidio, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Geef een reactie