Belastingdienst gaat uit van foutieve gegevens.

Helaas moeten we in de praktijk nog steeds en wederom concluderen dat veel gegevens die door de Belastingdienst gebruikt worden niet juist zijn. Dit blijkt eveneens uit de nieuwsberichten die ons bereiken. Derhalve voelen wij ons genoodzaakt u hiervan via deze weg op de hoogte te stellen en openheid van zaken te geven. Transparantie en uw belangen staan voor ons centraal.  

Onjuiste voorlopige aanslagen 2018

Om te beginnen komen er veel klachten bij ons binnen omtrent de ontvangen voorlopige aanslagen over het jaar 2018. De Belastingdienst hanteert verschillende methodes om deze te bepalen, dat wisselt ook ieder jaar. Op dit moment constateren we dat er veel inkomensgegevens zijn opgenomen die reeds lange tijd gedateerd zijn, waardoor u vaak teveel vooruit betaald. Let dus goed op en vraag het bij twijfel na. We passen de voorlopige aanslagen graag voor u aan, zodat deze overeen komen met uw huidige omstandigheden en u niet onnodig hoge bedragen vooruit betaald.

Onbetrouwbare vooraf ingevulde aangiften 2017 (VIA)

Een ander probleem is de onbetrouwbaarheid van de vooraf ingevulde gegevens met betrekking tot de aangifte inkomstenbelasting 2017. Waar de Belastingdienst flinke campagnes in de media lanceert om u te laten weten dat u kinderlijk eenvoudig met een druk op de knop zelf uw aangifte inkomstenbelasting kunt versturen, blijkt in de praktijk dat u op deze manier het risico loopt dat er bijvoorbeeld uitgegaan kan worden van een te hoog inkomen dat belast wordt, een te hoge WOZ-waarde waardoor u benadeeld wordt, een ontbrekend (deel) hypotheekrente waardoor de aftrek niet toegekend wordt en dat er met grote regelmaat pensioengegevens ontbreken of niet kloppen.

Onopgemerkte fiscale aftrekmogelijkheden

Het grootste euvel zit verder in het feit dat de aftrekposten waar u recht op heeft lang niet altijd automatisch verschijnen, ook niet als u al uw persoonsgegevens correct en volledig heeft ingevuld. Deels kan dat ook niet, omdat ze niet bekend zijn bij de Belastingdienst. Maar voor een deel vinden ook de verbandscontroles niet plaats in de programmatuur, waardoor er bijvoorbeeld heffingskortingen niet worden toegekend. Er is dus alsnog fiscale kennis vereist om ervoor te zorgen dat u alle fiscale aftrekmogelijkheden die er zijn benut.

Ons advies

Controleer dan ook áltijd, indien u al gebruik wilt maken van de vooraf ingevulde gegevens in uw aangifte inkomstenbelasting, of deze volledig zijn en kloppen. U kunt er ten allen tijde van uit gaan dat de papieren of digitaal verstrekte jaaropgaven en andere gegevens die u ontvangt van diverse financiële instellingen en uitkeringsinstanties ten behoeve van de samenstelling van uw aangifte kloppen. Deze dienen als uitgangspunt voor uw aangifte. Indien u verschillen constateert met de voorafingevulde gegevens, dient u deze aan te passen conform de jaaropgaven zoals u deze persoonlijk heeft ontvangen, in plaats van de informatie die de Belastingdienst heeft opgegeven. Bij twijfel kunt u altijd voor advies bij ons terecht.

TIP: Bent u niet zeker van uw zaak? Neem dan contact op voor ons voor vrijblijvend advies, dit verdient zichzelf in de meeste gevallen terug. U bent van harte welkom.

Door: Bianca Coenen B Ec B Com – Business en Balance

Bron: Business en Balance, Fiscount, Belastingdienst